32. Ankara Film Festivali Seçici Kurulları Belli Oldu!
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 32. kez düzenlenecek olan Ankara Film Festivali yarışmalarının seçici kurulları belli oldu. 4-12 Kasım 2021 tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek festivalin Ulusal Film Yarışması birbirinden değerli filmlere ev sahipliği yapıyor. Ulusal Film Yarışmaları kapsamında uzun, kısa ve belgesel filmleri yer alıyor.
Geçen yıl olduğu gibi pandemi koşullarında sinemaseverler ile buluşmaya hazırlanan festival, alınan sağlık önlemleri ve yarı kapasite uygulaması ile 32. yıla hazır.
Bu yıl birbirinden değerli birçok filmin ve ismin boy göstereceği festivalin ulusal uzun film yarışması seçici kurul üyeleri arasında; çeşitli festivallerden ödül ve övgüler toplayan Çoğunluk ve Rüzgarda Salınan Nilüfer filmlerinin yönetmeni Seren Yüce, oynadığı birçok karaktere hayat kazandıran ve son olarak Aşk Büyü Vs. ile birden fazla festivalde En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan oyuncu Selen Uçer, Sivas, Çoğunluk, Albüm, Kronoloji ve Babamın Sesi gibi başarılı birçok filmin sanat yönetmenliğini gerçekleştiren Meral Efe Yurtseven, tiyatro ve sinemaya ömür adamış yazar ve yönetmen Vecdi Sayar ve Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, İletişim ve Tasarım Bölüm Başkanı ve medya sanatçısı Andreas Treske yer alacak.
Ulusal Kısa Film Yarışma seçiciler kurulunda; senarist ve yönetmen Banu Sıvacı, birçok projede yer alan başarılı oyuncu Alican Yücesoy ve senarist, yönetmen Müfit Can Saçıntı yer alacak.
Ulusal Belgesel Film Yarışması seçiciler kurulunda ise bu yıl birbirinden değerli isimler yer alıyor. Muhabirlik, program yapımcılığı gibi pek çok alanda çalışmalar yürüten belgesel yönetmeni Mustafa Ünlü, son yıllarda göç, kadına yönelik şiddet ve kadın emeği gibi konularda belgeseller üreten Güliz Sağlam ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde akademisyen olarak görev alan ve belgesel üzerine yoğunlaşan, Altyazılı Rüyalar: Avrupa Göçmen Sineması kitabı bulunan Özgür Yaren yer alacak.
Vecdi Sayar
Zonguldak'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, AST, Çağdaş Sahne, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları gibi çeşitli topluluklarda sahne tasarımları gerçekleştirdi. İBŞT Kültürel Etkinlikler Yönetmeni, Ankara ve İstanbul Sinematek'leri Yönetmeni, Kültür Bakanlığı Müşaviri, Paris Büyükelçiliği Kültür Müşaviri olarak görev yaptı. Balkan Film Festivali Genel Sekreteri, İKSV Sinema Günleri ve İstanbul Uluslararası Film Festivali Program Direktörü, TÜRSAK Beyaz Perdenin Ardındaki Kentler, Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması, Uluslararası Çevre Filmleri Festivali Yönetmeni, Expo'92 Dünya Fuarı Türkiye pavyonu kültürel etkinlikler sorumlusu, HABİTAT Konferansı Sanat Etkinlikler (HabitArt) direktörü, TÜRKFİLM yöneticisi, 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Fransa, İngiltere, İtalya, Almanya, İspanya, ABD ve Kanada’da Türk Filmleri Festivalleri gerçekleştirdi. Video Sinema dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Onur üyesi olan Sayar, Özerk Sanat Konseyi Dönem Başkanı, CHP Kültür ve Sanat Platformu üyesi, Bizim Avrupa Derneği, PEN Yazarlar Derneği ve TYS Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Cannes Festivali Altın Kamera dahil pek çok festivalde jüri üyeliği yapan Sayar, halen Kültürlerarası Sanat Derneği Başkanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uluslararası Film ve Müzik Festivali, İzmir Akdeniz Sinemaları Buluşması ve İzmir Mizah Festivali’nin direktörlüğünü yapıyor, Dokuz Eylül ve Birgün gazetelerinde köşe yazarlığı yapıyor.
Andreas Treske
Türkiye’de yaşayan bir film yapımcısı ve medya sanatçısı olan Andreas Treske, Münih Film Akademisi’nden mezun oldu. 1992’den 1998 yılına kadar Münih Film Akademisi sanat ekibinde yer aldı. 1998-2010 yılları arasında Ankara Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü’nde çeşitli dersler verdi ve 2005-2010 yılları arasında da bölüm başkanlığı yaptı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim bölümünde the Film Option of the Media dersini verdi. Treske’nin uluslararası film festivallerinde gösterilen çeşitli kısa filmlere imza attı ve ortak yönetmenliğini yürüttüğü uzun metrajlı belgesel filmi “Takım Böyle Tutulur” 2005 yılında gösterime girdi. Yönetmen koltuğunda Can Dündar’ın oturduğu Mustafa belgeselinin resim düzenleyiciliğini yürüttü. Video Vortex’in Ankara organizatörü olan Andreas Treske, AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu yürütme kurulu başkanlığını yapıyor.
Selen Uçer
Boğaziçi Üniversitesi kimya bölümünden mezun olan Selen Uçer, üniversite döneminde Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları topluluğunda yer aldı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Şan Bölümü’ne yarı zamanlı olarak devam eden Uçer, Chicago Roosevelt Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi gördü. Türkiye’ye döndüğünde Ümit Ünal, Selim Demirdelen ve Kudret Sabancı’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Anlat İstanbul filminin Külkedisi bölümünde rol aldı. 2006-2007 sezonunda DOT’un yapımı Böcek oyununda yer aldı. Yıldızı parlayan oyuncu Haldun Dormen’in sahneye koyduğu Kantocu oyunundaki performansıyla “Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Kadın Oyuncusu” dalında Afife Jale Ödülleri’ne aday gösterildi. 2007 yapımı Ara filmindeki rolüyle, 15.Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Ayça Damgacı ile paylaştı. Pek çok televizyon dizisinde oynayan Selin Uçer, 2019 yapımı Aşk, Büyü, vs. filmindeki başarılı rolüyle Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştır.
Seren Yüce
1975’te İstanbul’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. Yeşim Ustaoğlu, Fatih Akın ve Özer Kızıltan gibi yönetmenlerin filmlerinde yardımcı yönetmen olarak çalıştı. 2010’da Çoğunluk filmini çekti. Film, 67. Venedik Film Festivali’nde Luigi De Laurentis Geleceğin Aslanı ve 47. Antalya Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu gibi ödüller başta olmak üzere yurtiçi ve dışında bir çok ödüle layık görüldü. İkinci filmi Rüzgarda Salınan Nilüfer 2016 Montreal Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi oldu. En son yönetmenlik çalışması, BluTv’de yayınlanan Masum adlı dizidir.
Meral Efe Yurtseven
2002 yılından beri Sinema sektöründe Sanat ve Kostüm Departmanında çalışmaktadır. TV dizisi ve sinema filmlerinde sanat yönetmeni yardımcısı, set dresser, kostüm tasarımcısı, sanat yönetmeni ve yapım tasarımcısı olarak çalışmaktadır. Sivas, Kronoloji, Yok Artık, Babamın Sesi, Kardeşler, Saf, Küf ve Albüm gibi filmlerin sanat yönetimlerini gerçekleştirmiştir.
Alican Yücesoy
1982 yılında İstanbul’da doğdu. Alican Yücesoy Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü’ne oyunculuk eğitimi almak için girdi. Okula girdiği günün ertesinde Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda gerçekleşen seçmeye katılarak orada çalışmaya başlamıştır. 2001 yılında Bakırköy Belediye Tiyatrolarında sahnelenmesi planlanan “Kuzguncuklu Fazilet” oyununun provaları ile hayatında ilk defa profesyonel oyuncularla sahneye çıktı. 2015 yılı itibariyle buranın genel sanat yönetmenliğini yürütmektedir. Başarılı oyuncu Yücesoy pek dizi ve sinema filminde yer almıştır.
Müfit Can Saçıntı
Müfit Can Saçıntı 1968’de Sungurlu’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde eğitim gördükten sonra TRT’de reji asistanı olarak meslek hayatına başladı. 1990 yılında Olacak O Kadar programında senaryo yazarlığına başladı. Emret Komutanım, Çocuklar Duymasın gibi pek çok dizinin dışında, Levent Kırca’nın yönettiği Son ve Şeytan Bunun Neresinde isimli sinema filmlerinin senaryo ekibinde yer aldı. 1996 yılında Aranan Adam isimli programla kamera karşısına geçti. 1998 senesinde Ersin Pertan’ın yönettiği Kuşatma Altında Aşk isimli filmde rol alarak sinema deneyimine başladı. 2012’de başlayan Seksenler isimli dizinin 193 bölüm yönetmenliğini yaptı. 2013’te başrolünde yer aldığı Mandıra Filozofu filmini yönetti. 2017’de başrollerinde yer aldığı Yaşamak Güzel Şey, 2018’de Babamın Ceketi isimli filmlerin senarist ve yönetmenliğini üstlendi. Mandıra Filozofu, Shanghai Film Festivaline, Yaşamak Güzel Şey ise Rusya, Yunanistan ve Hindistan’da çeşitli festivallere davet edildi. Yaşamak Güzel Şey, Symi Film Festivali’nde Özel Ödül aldı. Henüz çekilmemiş Kahrolsun Şey isimli senaryosu, Amerika’da Indie Gathering (Bağımsızlar Buluşması) Festivali’nde Özel Ödül aldı.
Banu Sıvacı
Banu Sıvacı 1987 yılında Adana'da doğdu. Çukurova Üniversitesi Resim Bölümü'nden mezun olduktan sonra dizi,reklam ve sinema filmlerinde yardımcı yönetmenlik yaptı. Yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metraj film olan Güvercin (2018) dünya prömiyerini 68. Berlin Film Festival'i Generation bölümünde gerçekleştirdi ve ayrıca GWFF En iyi ilk film dalında aday gösterildi. Güvercin 33.Valencia Film Festivali'nden En iyi film, En iyi senaryo dahil beş ödül, 22. Sofia Film Festival'inden en iyi yönetmen, ve 2018 APSA ödülleri'nde En iyi gençlik filmi ödülünü kazandı
Güliz Sağlam
Bağımsız belgesel sinemacı ve feminist video aktivist. On yıla yakın bir süre yerli ve yabancı çeşitli sinema filmi ve belgesellerde yönetmen yardımcılığı yaptıktan sonra zorunlu göç, Türkiye'nin farklı yerlerinde kadın işçilerin grev ve direnişleri gibi çeşitli konularda belgeseller yaptı. Kadın hareketinin kadın işçi direnişleriyle dayanışma kampanyalarının, Barış için Kadın Girişimi’nin ve feminist hareketin eylem ve kampanyalarının görsel belleğini oluşturmaya hem bireysel olarak hem de çeşitli kolektif yapılarda yer alarak devam ediyor. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri ve Hangi İnsan Hakları Film Festivali ve üç yıldır da EurasiaDoc Türkiye Belgesel Senaryo Atölyesi’nin organizasyon ekibinde yer alıyor. Filmleri pek çok ulusal ve uluslararası film festivallerinde gösterildi ve ödüller aldı.
Özgür Yaren
Özgür Yaren, Film çalışmaları alanda araştırmacı ve Ankara Üniversitesi’nde Profesör. Doktora derecesini Ankara Üniversitesi’nde “Avrupa Göçmen Sineması” (2008) teziyle aldı. UC Berkeley’de 2011 ve 2014-2015 yıllarında iki kez doktora sonrası misafir araştırmacı olarak bulundu. Film ve fotoğraf üzerine dersler veriyor. Sinema tarihi, estetik ve sanat sosyolojisi alanlarıyla ilgileniyor. Son dönemlerde sömürü filmleri, kültürel meşruiyet ve beğeni üzerine çalışıyor. Altyazılı Rüyalar: Avrupa Göçmen Sineması (De Ki, 2009) kitabının yazarı. Camera Obscura, The Journal of Popular Culture ve European Journal of Cultural Studies gibi dergilerde çok sayıda özgün makalesi, Seymour Chatman’ın Öykü ve Söylem’i gibi pek çok kitap ve makale çevirileri bulunuyor. SANART Estetik ve Görsel Kültür Derneği yönetim kurulu üyesi.
Mustafa Ünlü
Mustafa Ünlü 1963 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bitirdi. TRT haber merkezinde başladığı meslek yaşamına, 1987-1993 yılları arasında 32. Gün haber programı ve aynı çatı altında gerçekleştirilen belgesellerle devam etti. 1993 yılından bu yana, kuruluşunda yer aldığı ve ortağı olduğu yapım şirketlerinde bağımsız belgeselci olarak 30’un üzerinde filme yönetmen, yapımcı, metin yazarı olarak imza attı. Çeşitli yerli ve uluslararası kuruluşlar için kurumsal filmler, sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik çalışmalarının görsel-işitsel yapımlarını gerçekleştirdi. Kurucu üyelerinden olduğu Belgesel Sinemacılar Birliği’nin yönetiminde yer aldı. Şu an Okan Üniversitesi Sinema TV bölümünde öğretim görevine ve belgesel sinema alanında ürünler vermeye devam ediyor.
Twitter'da AnkaraFF
HABERLER
-
35. ANKARA FİLM FESTİVALİ AFİŞ YARIŞMASI BAŞVURULARI BAŞLADI!
-
35. ANKARA FİLM FESTİVALİ BAŞVURULARI BAŞLADI!
-
34. Ankara Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu.
-
34. Ankara Film Festivali’nde Bugün Ödüller Sahiplerini Buluyor!
-
34. Ankara Film Festivali’nde Sona Doğru…
-
34. Ankara Film Festivali Altıncı Günü Geride Bıraktı!
-
34. Ankara Film Festivali Tüm Hızıyla Devam Ediyor!
-
Ankara Film Festivali Dördüncü Günü Geride Bıraktı!
-
34. Ankara Film Festivali Üçüncü Günü Geride Bıraktı!
-
34. Ankara Film Festivali İkinci Günü Geride Bıraktı!
- Tümünü Göster