Işığın Hasadı / Harvest of Light
Türkiye / 2024 / 52’ / DCP / Renkli Color / Türkçe, Kürtçe Turkish, Kurdish / İngilizce Altyazı English Subtitles
Yönetmen / Director: Esin Özalp Öztürk
Yapımcılar / Producers: Esin Özalp Öztürk
Dünya Hakları / World Sales: esin@arteaproductions.com
E-posta / E-mail: esinozalp@gmail.com
Ankara’nın Evren ilçesinde mevsimlik işçilerinden oluşan bir topluluk yaşıyor. Soğan hasadı için aileleriyle Ankara’ya gelen işçiler, türlü zorluklarla baş etmeye çalışırken, hayatın bir ucundan tutmaya çalışıyorlar. Işığın Hasadı adlı belgesel, filmde metaforik bir umut ışığı olarak kullanılan ve günde sadece 2 saat çalışan jeneratörün etrafında şekilleniyor. Bu kısa zaman içinde işçiler, emeğin, azmin ve hayatı yakalama çabasının karmaşasında kendi hikâyelerini anlatıyorlar.Belgesel işçi hakları, çocuk işçiliği, kadınların güçlendirilmesi ve evrensel eğitim hakkı üzerine farkındalık yaratmaya çalışıyor; etkileyici hikâye anlatımı ve görselleriyle, daha adil ve eşitlikçi bir toplum için yapılabilecekler üzerine düşünmeyi teşvik ediyor.
Turkish capital Ankara’s district Evren is home to a community of seasonal workers. The workers, who come to Evren with their families to harvest onions, are trying to cope with various difficulties while holding on to life. The documentary Harvest of Light is centered around the generator, used as a symbolic beacon of hope in the film, and operates for only 2 hours a day. In this short time, the workers tell their stories amidst the chaos of labor, perseverance, and the struggle to catch up with life. The documentary seeks to raise awareness of workers' rights, child labor, women's empowerment, and the universal right to education. Through its compelling storytelling and visuals, the documentary encourages viewers to question the deeper consequences of their actions and reflect on what they can do for a more just and equitable society.
Esin Özalp Öztürk
Belgesel yönetmeni ve yapımcısı. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi’nde tamamladı. Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda başladığı meslek hayatında; TRT’nin İngilizce web sitesinin kurulumunda tercüman ve editör; Vizyon Dergisi’nde muhabir, TRT Belgesel Günleri’nde uluslararası kategori yönetmenler sorumlusu ve sunucu olarak çalıştı. Senaryo yazımı, fotoğrafçılık ve yazarlık eğitimleri aldı. 2014’ten beri, başta Asya-Pasifik Yayın Birliği (ABU) olmak üzere birçok uluslararası ortak yapımda çalıştı. Çalışmaları sırasında, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Avrupa Komisyonu, Dünya Bilim Forumu, Avrupa Gazetecilik Merkezi (EJC) gibi kuruluşlar, araştırma enstitüleri ve birçok ülkenin dışişleri bakanlıklarının davetlisi olarak çalıştay, seminer ve toplantılara katıldı. Balkan Bilim Gazetecileri Birliği kurucu üyelerindendir. 2023 yılında, 15 yıldır görev yaptığı TRT’den ayrıldı. Kurucusu olduğu ArtEA Prodüksiyon şirketiyle, Türkiye ve dünyadaki sosyal ve kültürel konulara odaklanan belgeseller üretmeye devam ediyor.
Documentary filmmaker. Esin holds a Bachelor of Arts (BA), and a Master of Arts (MA) from Bilkent University, Ankara. She wrote articles for the monthly periodical TRT Vizyon mostly on social, cultural, environmental, and scientific issues. While producing documentaries for TRT In-House Productions, Esin organized the international category of TRT Documentary Days for two consecutive years. For almost 10 years, she has worked in various international co-productions, primarily with the Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU). As a selected participant, she attended workshops, seminars, and meetings held by organizations such as the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), the European Commission, the World Science Forum, the European Journalism Center (EJC), research institutes and the foreign ministries of various countries. She is one of the founding members of the Balkan Network of Science Journalists. After working for TRT for 15 years, she founded her own production company in 2023. With ArtEA Productions, she continues producing documentaries focusing on social and cultural issues in Turkey and worldwide.
Filmografi / Filmography
2022 Gizemli Doğu: Tacikistan (Belgesel Documentary)
2017 İz (Belgesel Documentary)
Belgesel
Ulusal Belgesel Film Yarışması
Twitter'da AnkaraFF
35. AFF
-
Shahid
-
Ölmek / Dying / Sterben
-
Dirsek / Elbow / Ellbogen
-
Zamora
-
Kefenler / The Shrouds / Les Linceuls
-
Kutsal İncirin Tohumu / Seed of the Sacred Fig / Sanaye Anjir-e Moabad
-
Marcello Mio
-
Farklı Bir Son / Another End
-
Dünyanın Sonuna 3 Kilometre / 3 Kilometers to the End of the World / Trei Kilometri Pana La Capatul Lumii
-
Vahşi Elmas / Wild Diamond / Diamant Brut
- Tümünü Göster