"Yolu Festivalden Geçenler" Kısa Film Gösterimleri ve Yönetmenlerle Söyleşi
Takvime Ekle
Europe/Istanbul
"Yolu Festivalden Geçenler" Kısa Film Gösterimleri ve Yönetmenlerle Söyleşi
- Gösterimin ardından Ebru Ceylan, Natali Yeres, Yüksel Aksu, Hüseyin Karabey'in katılımıyla söyleşi gerçekleştirilecektir.
- Aynalar Suiti [1994] Natali Yeres 7'
- Dialog [1998] Hüseyin Karabey 5'
- Kıyıda [1998] Ebru Ceylan 7'
- GoyGoy [2005] 15' / Umut [2007] 14' Mehmet Bahadır Er
- Zamanın Labirentinde Karşılaşma [1994] Yüksel Aksu 21'
Ankara Uluslararası Film Festivali bu sene otuzuncu yılını kutluyor. Festival, tarihine dönüp baktığımızda en başından beri genç sinemacıların ve kısa filmcilerin hem ilk adresi hem de okulu olmuştur. Öğrencilik yıllarında ve kariyerlerinin başında, birçoğunun kim olduğu bile bilinmezken, festivalde yer bulmuş ve ödül almış bir çok yönetmen şimdi sanat hayatlarında başarılı ve tanınan isimler haline gelmiştir. Sinema öğrencisinden, farklı bölümler okuyup gönlünü sanata kaptıranlara ve bu yolda yürümeyi seçenlere kadar gençliğinin baharında kendini filmleriyle ifade etmeye çalışanların buluşma yeri hep Ankara Uluslararası Film Festivalidir.
Kimler geçmemiş ki festivalden genç yaşında ve öğrencilik yıllarında; Cemal Şan, Mustafa Altıoklar, Kudret Sabancı, Reis Çelik, Natali Yeres, Ahmet Uluçay, Yüksel Aksu, İlker Canikligil, Eyüp Boz, Fatih Akın, Ebru Ceylan, Ozan Açıktan, Uğur İçbak, Özcan Alper, ve daha nicesi... Festival bunun yanında güzel tesadüfleri de hep içinde barındırmıştır. Mehmet Bahadır Er, İlk kısa filmiyle ödül almış ardından yıllar sonra ilk uzun filmi "Kara Köpekler Havlarken" ile de Ankara'dan yine ödülle dönmüştür. Ozan Açıktan ve Uğur İçbak, 12. Festivalde kısa filmleriyle festivale katılmış, yıllar sonra da aynı bölümün seçici kurul üyeliğinde yine festivalde buluşmuşlardır.
Şimdilerde de yolu festivalden geçen genç ve sinemaya tutkuyla bağlı yönetmenler ilerde sinema alanında usta birer isim haline dönüşecek, festival yeni isimlerin durağı olmaya devam edecektir.
Aynalar Suiti
Mirrors Suit
1993 / 7’ / VHS
Yönetmen / Director: Natali Yeres
Yapımcı / Production: Natali Yeres
Senaryo / Screenplay: Natali Yeres
İnsanlar, medyaların ve ideolojilerin sunduğu yapaylıkları yaşamak zorunda kalıyor. Filmin bir kızın kendi içindeki rahatsızlığının yansıtabildiği ve yansıtamadığı tüm yapaylıkları sorguluyor.
The mass media and the ideologies oblige the individual to live the dictated artificiality. The film tries to interrogate the meaning of individual and the anxietes of the individual.
Natali Yeres
1969 doğumlu yönetmen, 1986-87 yılları arasında tiyatro çalışmalarında bulundu ve reklam filmlerinde çalıştı. Halen TV dizilerinde ve sinema filmlerinde asistan olarak çalışmaktadır ve Marmara Üniversitesi 4. sınıf öğrencisidir. “Aynalar Suiti” ikinci kısa filmidir.
Born in İstanbul in 1969. Between 1986-87 she worked on theatrical studies and on commercials. She is a student at Marmara University and in the meantime she works as an assistant in TV serials and cinema films.4
---------
Dialog / Dialog
1997 / 5’ / Video
Yönetmen / Director: Hüseyin Karabey
Dünya Dağıtım / World Distrubution: Hüseyin Karabey
Bedenin ölümünün anlamsızlığı üzerine sohbet eden iki arkadaş, gecenin ilerlemesiyle tartıştıkları konuyu da bir anlamda çözüme ulaştıracağına inandıkları bir karara varırlar.
Two firends having a chat about the meaningless of the death of the body, end up with a decision that may solve the discussion.
Hüseyin Karabey
1970 yılında İstanbul’da doğdu. Çeşitli kısa film ve belgesellerde görev aldı. Halen Marmara Üniversitesi G. S. F. Sinema - TV Bölümü’nde öğrenimini sürdürmektedir.
He was born in İstanbul 1970, and worked in productions of several short films and documentaries. Currently, he is student at Marmara University, Faculty of Fine Arts, Dept. of Cinema - TV
------
Kıyıda / On the Edge
1998 / 7’ / 35mm
Yönetmen / Director: Ebru Yapıcı
Dünya Dağıtım / World Distrubution: Ebru Yapıcı
Film, kentin kıyısında yaşayan bir ailenin gündelik hayatından kesitleri ve ailenin küçük oğlunun sadece uzaktan görebildiği “kent”e olan merakını konu alıyor.
The film subjects the cross-section of the life of a family living on the edge of a city and the curiousity of their little son about it.
Ebru Yapıcı
1976 yılında Ankara’da doğdu. Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde öğrenimine devam eden yönetmen, “Kıyıda” filmiyle 19. İFSAK Kısa Film Yarışması’nda birincilik ödülü aldı.
She was born in 1976. She won the First Prize with “Kıyıda” in the 19th IFSAK Short Film Competition. Currently she is a student at Marmara University, Faculty of Fine Arts, Cinema-TV department.
--------------------------------------------------------
Goy Goy / Goy Goy
2004 / 15’ / Dijital Digital
Yönetmen / Director: Mehmet Bahadır ER
Dünya Hakları / World Sales: Protim
Birkaç serseri hırsızlık yapmak için girdikleri evden kamera çalar ve birbirini çekmeye başlar. Bu çekimin izlenebileceğini düşünmeden…
Thiefs stole a camera and start shoting themselves. Without considering the consequences.
&
Umut / Hope
2006 / 14’ / 35mm
Yönetmen / Director: Mehmet Bahadır Er
Dünya Hakları / World Sales: Protim Video Production
Mustafa içerdedir; umutsuzluk yol kesen bir gulyabani, acz ve çaresizlik düşünceleri ise ruhu öldüren birer hastalıktır. Tarihte yol alanlar, hep inançla, ümitle yol almıştır…
Mustafa is a prisoner. Despair is a road agent freak; thoughts of helplessness and desperation are diseases that kill the soul. The ones who move along through history always have kept faith and hope.
Mehmet Bahadır Er
1982 Kocaeli doğumlu olan yönetmen halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite, Sinema Televizyon Merkezi öğrencisidir.
Born in 1982, Kocaeli. Still he is a student at Mimar Sinan Fine Arts Faculty Cinema-TV Center.
-----------
Zamanın Labirentinde Karşılaşma / Meeting at the Labyrinth of Time
Yönetmen / Director: Yüksel Aksu
Yapımcı / Production: Osman Aksu, Hüseyin Çakır, Sami Çilce, Kalbiye Kurtbaş
Senaryo / Screenplay: Ali Sabuktay, Yüksel Aksu
1993 / 21’ / VHS
Bir bireyin özelinde 12 Eylül öncesi ve sonrası gelgitlerini anlatmaya çalışan filmde bir bireyin tarihinden bir diğerinin tarihine geçerken, özne ve nesne, kahramanlık ve alçaklık, korku ve akıl, geçmiş ve şimdiki zaman yer değiştirip iç içe geçerek yeni bir anlam(sızlık) bulur.
Film tells about the tides of the time before and after September 12, in one individual’s private. And while passing through one individual’s history to the others’s, the subject and the object, the heroism and vileness, the fear and the wisdom, the past and the present will be shaped in a new meaning(less).
Yüksel Aksu
1966 Ula-Muğla doğumlu yönetmen, Buca Eğitim Fakültesi son sınıftan atıldıktan sonra D.E. Ünv. G. S. F. Sinema - TV Bölümüne girdi.Halen son sınıf öğrencisidir. “Zamanın Labirentinde Karşılaşma” ilk kişisel çalışmasıdır.
The director was born in 1966 in Ula-Muğla. After, he has been discharged from institute of Buca, he attended to D. E. Unv. Fac. of Fine Arts Cinema-TV Dept. He is a student in the same school. “Meeting At The Labyrinth Of Time” is his first film.
Yukarıda yer alan katalog bilgileri yönetmenlerin Ankara Uluslararası Film Festivaline katıldıkları yıl
festival kataloğunda yer alan bilgilerdir. (Film gösterimleri dijital olacaktır.) / The catalogue information given above are from the year that the directors participated to Ankara International Film Festival. (Film screenings will be digital.)
T.G. 1733
AnkaraFF is on Twitter
Gösterim Arşivi
-
Leyla Gencer: La Dıva Turca
-
Türkiye Kısa Bağımsız Canlandırma Filmleri Seçkisi / The History of Independent Animation in Turkey
-
Çocuklarla Film Tamamlama Atölyesi
-
Balkans Beyond Borders Kısa Film Festivali Balkan Hikayeleri Seçkisi
-
"Yolu Festivalden Geçenler" Kısa Film Gösterimleri ve Yönetmenlerle Söyleşi
-
Atillâ Dorsay İmza Günü / Atillâ Dorsay Book Signing
-
Müfit Can Saçıntı ile Komedi Senaryosu Atölyesi
-
Üç Kardeş / All My Loving / Geschwister
-
Güzel Topraklar / Gutland
-
Üçüncü Eş / The Third Wife / Nguoi Vo Ba
- Tümünü Göster