Etkinlikleri
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın düzenlediği önemli etkinlikler
Ankara Uluslararası Film Festivali – 1988 ‘den buyana her yıl düzenlenmektedir.
Ankara Uluslararası Film Festivali, başlangıcından itibaren ulusal sinemanın gelecek kuşaklarına yatırım yapmıştır. Öncelikli hedefi Türkiye sinemasının geleceğini şekillendirecek yeni isimleri keşfetmek ve desteklemektir. Bu kapsamda nitelikli jürilerle uzun, kısa, belgesel filmlere; deneyselden animasyona uzanan sayısız yerli yapımı değerlendirmiştir. Dünya Seçkisi yanında kısa filmleri ihmal etmemiş, izleyicisini her yıl sayısız uluslararası film ve sanatçıyla buluşturmuştur. Karikatür, Afiş Tasarımı, Film Öyküsü yarışması gibi sinema sanatını destekleyen diğer alanlarda da teşvik edici olmuş; illüstrasyon ve fotoğraftan ‘video- art’ a uzanan çeşitlilikte sergilere ev sahipliği yapmıştır. Öte yandan, festival çerçevesinde tarihten toplumbilime, kadın sorunlarından sektör sorunlarına kadar uzanan çeşitli alanlarda panel, çalıştaylar, konferanslar düzenlenmiş, teorik, akademik ve pratik katkı sağlamıştır. Gerçekleştirilen farklı atölyeler ile amaçlanansa yalnızca pratik deneyim sağlamak değildir. Çocuklardan gençlere hatta emeklilere kadar uzanan farklı yaş grupları için sanatı ulaşılabilir kılmıştır. Festivalin her yılı sanatçılarla halkı buluşturarak, şehre yayılan bir sinerji yaratmıştır.
Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya Kısa Film Atölyesi – 2017
Gençlik Köprüsü Türkiye–Almanya (German-Turkish Youth Bridge) “Get Involved! Creative Methods in Youth Exchange” Projesi kapsamında, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı ile IBZ Essen gGmbH (Kültürlerarası Eğitim Merkezi) ortaklığında, Almanya’nın Dortmund şehrinde 19 Kasım-28 Kasım 2017 tarihleri arasında Almanya ve Türkiye’den katılan 10’ar genç ile bir kısa film atölyesi gerçekleştirilmiştir. Etkinlik 18-29 yaşları arasındaki Almanya’dan 10 ve Türkiye’den 10 katılımcıyı 7 gün sürecek bir kursla kısa film yapımı hakkında bilgilendirmeyi amaçlamıştır. Bu sayede projede yer alacak katılımcılar uluslararası bir ortamda film yapımını pratikte de deneyimlemişlerdir. Sanat ve sinema alanında kültürlerarası bir atmosferde besleniyor olmak ve fikir alışverişi yapıp, ileriye yönelik ortaklıklar kurabilmenin önemi göz önünde bulundurulduğundan, bu avantajı elde edebilecek olan gençler, hayatlarına burada edindikleri paylaşım, deneyim ve birikimi taşıyacaklardır.
Çevre İçin Medya ve İletişim Ağı Projesi – 2015
Son yıllarda hızla artan çevre duyarlılığını desteklemek amacını taşıyan ve Avrupa Birliği destek alan bu projemizde Karadeniz bölgemizde toplamda beş kentimizde yapılan çalıştaylarda medya çalışanları ile bölgenin çeşitli STK’larının yanı sıra bağımsız medya kullanıcısı katılımcıları ile Zonguldak, Samsun, Ordu, Trabzon, Artvin, Rize, Artvin illerinde yapılmaktadır. Çalıştaylar tüm karadeniz bölgesi illerini kapsar. Çalıştaylarımızın sabah bölümünde alanlarında yetkin olan uzmanlarımızın eğitiminlerinin ardından akşam saatlerine kadar sürecek olan atölye çalışmalarının ardından hazırlanacak olan web portalımız, Karadenizde yaşayan profesyonel olan/olmayan tüm habercilerin bölgelerinde yaşadıkları çevre sorunlarını ivedilikle ve geniş kitlelere sunabilecekleri bir haber portalı olma amacı taşımaktadır. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de artan yurttaş gazeteciliği hareketinin desteklenmesini de hedefleyen projemiz , bölge insanının bu alanda hak ettiği duyarlılığa ulaşmasına katkıda bulunacak ve çevre duyarlılığının sürekliliği açısından konu ile ilgili belgesel çekilecektir. Bölge insanlarımızı internet gazeteciliği konusunda bilgilendirmek ve yeni medya olarak tanımlanan içinde facebook, twitter, instagram, youtube’un olduğu haber ve video paylaşım sitelerindeki haber akışını takip edebilmelerini sağlamak ve hatta bizzat haber kaynağı, haber veren/verebilen konumuna ulaşabilmesini, aktif kullanıcılar haline gelebilmesini amaçlamaktır.
SineBellek – 2014
Bellek/belleksizleşme/belleksizleşmeye direnme: SineBellek için Festivalin sadık seyircilerinin ve festival yapanların belleğine dayanarak, geçmiş Festivallerde gösterilmiş olan en sevilen cinsel sohbet temalı filmlerden bir seçkiye, hep görmek istenilen filmler de eklenerek mükemmel bir program oluşturulmuştur. SineBellek ile bir anlamda Festivalin “anılarını” seyircilerle paylaşmaktır. SineBellek gösterimlerinin en önemli özelliği olarak, her hafta, bir film ikişer kez, Salı ve Perşembe akşamları gösterimler sonrası akademisyenler, sinema eleştirmenleri, yönetmenler tarafından izleyicilere “film okumaları” yapılmıştır.
Atina Türkiye Filmleri Haftası - 2014
Vakıf, Türk Sinemasının 100. Yılında:Türk Sinemasının efsaneleri başyapıtlarıyla, Yeni Türkiye Sinemasının ödüllü örneklerinin yanı sıra Türk Sinemasının başyapıtları arasına girmiş klasik filmlerinin de gösterildiği etkinlik süresince, filmlerin oyuncu ve yönetmenleri de seyircilerle buluşturmuştur. Yunanistan Film Arşivi ve Film Müzesi Tainiothiki’nin tarihi iki salonunda yapılan gösterimlerde seyircinin ilgisi ve Türk ve Yunanlı sinemacılarının kucaklaşması yunan basını tarafından oldukça övgü ile karşılanmıştır. Türkiye Sinemasının 100. Yılında, Atina Türk Filmleri Haftası kapsamında, sinemamızın efsane iki oyuncusu, Gelin filminin başrol oyuncusu Hülya Koçyiğit ve Selvi Boylum Al Yazmalım filmini başrol oyuncusu, Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray gösterimlerden sonra izleyicilerle buluşmuştur. Ayrıca, dünyada ilgi ile takip edilen ve çok konuşulan Türkiye Sinemasının değerli oyuncuları Mahir Günşıray, Saadet Aksoy, Nazan Kesal, Ercan Kesal, Maryam Zaree ve Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu film gösterimlerinden sonra seyirciyle buluşarak soruları yanıtlamıştır. Türk Sinemasının 100. Yıldönümü vesilesiyle, 1924-2014 yılları arasında Yeşilçam’ın önemli 40 başyapıtının afişlerinden oluşan “Türk Sineması 100 Yaşında” konulu bir sergi de, Film Haftasının düzenlendiği i Tainiothiki sinemasında sinemaseverlerin beğenisine sunulmuştur.
Tahran Türk Filmleri Haftası – 2012
İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleştirilen etkinlikle Türk Sinemasının seçkin örneklerinin İranlı seyirciyle buluşması sağlanmıştır. Bu etkinliğe bağlı olarak çeşitli sinema kuruluşları ve resmi kurum ve kuruluşlarla ilişkiler kurulmuş, bu ilişkilerle ortak çalışmalar için ortam yaratılmıştır.
Türksoy Üye Ülkeleri Sinema Buluşması - 2011
22. Ankara Uluslararası Film Festivali etkinlikleri ile paralel olarak düzenlenen bu buluşmada 12 ülke ve çok sayıda konuk bir araya getirilmiştir. Sinema konusunda ortak sorunlar, ikili çalışmalar, film dağıtım ve satış koşulları, ortak yapım için fon oluşturma gibi konular tartışılmış, ortak çözümler bulunmaya çalışılmıştır. Katılımcı ülkelerin sinema sektörünün ilgilileri, sinema kuruluşlarının temsilcileri ve resmi temsilcilerin yer aldığı konuklar 22.Ankara Uluslararası Film Festivali’nin programında yer alan Türk Sinemasının seçkin örneklerini izleme ve değerlendirme fırsatı da bulmuşlardır.
Kazan Türk Filmleri Haftası - 2009, 2010
İki kez gerçekleştirilen Kazan Türk Filmleri Haftası Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenen Altın Mimber Uluslararası Film Festivali etkinlikleriyle paralel olarak organize edilmiştir. Hem Altın Mimber Uluslararası Film Festivali’nin hem Kazan Türk Filmleri Haftası’nın konuğu olmak üzere hazırlanan özel bir seçkide yer alan Türk Filmlerinin yönetmen ve oyuncuları ile basından sinema yazarları Kazan’a götürülmüştür. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri, sanatçılar, sinemacılar burada sinema kuruluşları, üniversiteler, basın ve Tataristan Kültür Bakanlığı temsilcileriyle bir araya gelmiş ve çeşitli toplantılar yapmışlardır. Bu ülkede Türk sinemasının tanıtılması, ortak yapım koşullarının oluşturulması, kültürel işbirliği için ilişkiler kurulması ve varolan ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan etkinlik amacına ulaşmış, etkinlik süresince kurulan ilişkilerle kimi ortak yapım koşulları için ön görüşmeler yapılmıştır. Altın Mimber Uluslararası Film Festivali organizasyonunu üstlenenler, Tataristan’ın önemli sinemacıları Ankara Uluslararası Film Festivali’ne davet edilerek burada da Türk Sinemasının tanıtımına ilişkin çalışmalar için ortam oluşturulmuştur.
Detmold Türk Filmleri Haftası – 2007, 2008
Almanya’nın Detmold kentinde 2007 ve 2008 yıllarında düzenlenen Detmold Türk Haftası için seçilen Türk Sineması örnekleri bir hafta boyunca Alman ve Türk seyircilerin izlemesine sunulmuştur. Bu etkinlik süresince Türkiye’den etkinliğe götürülen sinemacılarla Türk Sinemasının tanıtılmasına ilişkin olarak gösterimler dışında özel buluşmalar, toplantılar yapılmış ve olumlu izlenimler yaratılmıştır.
Oberhausen Kısa Film Festivali – 2008, 2010, 2012
Yurtdışı festival ve kısa film gösterimleri için hazırlanan özel seçki DVD’si dünyanın önemli festivallerine iletilmiş ve yoğun ilgi görmüştür. Bu seçkide yer alan kısa filmlerin yönetmenlerinin sonraki filmleri için festivaller talepte bulunmuş, seçkiyi hazırlayan vakıf ekibi Türk Kısa Filmleri üzerine bilgi vermek üzere yurtdışı önemli kısa filmlerine konuk olarak çağrılmıştır.
Türk Sineması Günleri – 2007
Ankara'da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen etkinliğe Büyükelçilikler, yurtdışı ülkelerin temsilcileri, yabancı basın ajanslarının ilgilileri ve Ankara’da bulunan yabancı öğrencilerin katılımı sağlanmıştır. Türk Sinemasının Türkiye’de yaşayan ve çalışan yabancılara tanıtımının amaçlandığı etkinlikte Türk Sinemasının son dönem filmleri İngilizce altyazı hazırlanarak gösterilmiştir.