Çocukların Festivali: Büyüklere Yer Yok!
Haberler-2,Haberler-2
Bu yıl festivalin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında gerçekleşmesi nedeniyle ‘Çocukların Festivali’ bölümü daha fazla ön plana çıkıyor. Çocuklarla festival ve bayram şenliğini paylaşmak amacıyla festival ekibi, çocuklara özel pek çok eğlenceli etkinlik hazırladı: Programda masalcı anlatımı ile çocuk filmleri gösterimleri ve Çocuklar için Yaratıcı Drama Atölyeleri yer alıyor.
Çocuklar İçin Yaratıcı Drama Atölyesi
Ankara Uluslararası Film Festivali ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı heyecanına, yaşamlarımızın sınırlarına girmiş olan ‘mülteci çocukları’ da dahil eden özel bir sosyal sorumluluk projesine imza atılıyor. Çağdaş Drama Derneği’nin işbirliği ve başta Liv Hospital Ankara olmak üzere Doğa Koleji ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin desteğiyle mülteci çocuklar, festivalde farklı deneyimler edinerek çocuk bayramını kutlayacak.
Yaratıcı Drama Atölyesine kimler katılıyor?
Çocukların Festivali kapsamında gerçekleştirilecek olan Yaratıcı Drama Atölyesi'ne katılacak olan çocuklar; Türkiye'ye sığınan ve Ankara Mamak bölgesinde yaşayan Iraklı mülteci gruplardan geliyor. Gönüllü sivil grup temsilcisi Tamer İşcen’in çabalarıyla ulaşılan 100 çocuğun yaşları 8-12 yaş arasında değişiyor. Ankara’daki toplam sayıları 2700’ü bulan ve birbirleri ile dayanışma ve iletişim halinde olan Iraklı mülteci ailelerin kendi aralarında seçtiği çocuklar, ailelerinden aldıkları izin belgesi ile etkinliklere katılıyorlar.
Mülteci çocuklar için ücretsiz olarak düzenlenen etkinlik 4 gün boyunca sabah ve öğleden sonra seansları şeklinde gerçekleştirilecek. Toplam 100 çocuğun 15-20 kişilik gruplar halinde katılacağı atölyeler yaklaşık 2 saat sürecek.
Çocuklar Atölyede neler yapacak?
Çağdaş Drama Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek atölyelerde eğitmenler Bahar Gürey, Bedia Cicioğlu, Güney Çınar, Serap Kurt yaratıcı drama yöntemi ve doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerle, çocukların farklı sosyal rolleri üstlenmelerini sağlayacak. “Bitmeyen Sınırlar" teması üzerinden çocukların sınırlılıkları ile şehir, aile, akran, eğitim sistemi arasındaki ilişki ele alınacak. Çocukların bu konulara ilişkin farkındalık kazanmalarına katkı sunması beklenen ve bitmeyen sınır, göç, engel temalarını içeren kısa filmlerden yararlanılacak atölyelerde, çocuklar kendi yaşantılarındaki sınırlılıklarını farklı açılardan deneyimleyecekler.
Mülteci çocuklar için ücretsiz sağlık taraması
Bulundukları yerlerden servislerle alınıp etkinlik sponsoru Liv Hospital Ankara’ya gelen çocuklar; seminer salonunda gerçekleştirilecek atölyeler öncesi ya da sonrasında Liv Hospital tarafından sağlanan ücretsiz sağlık kontrolünden geçirilecekler.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ise kameraman ve ekipman desteği veriyor. Etkinlik sırasında yapılacak çekimler çocuklara verilecek ‘anı dvd’lerinde kullanılacak. Drama etkinliğini destekleyen bir diğer kurum olan Doğa Koleji ise etkinliğe katılan çocuklara kırtasiye seti verecek.
Ayrıca, Yaratıcı Drama Atölyesi’ne katılan mülteci çocuklar, ‘Çocukların Festivali: Büyüklere Yer Yok’ bölümü filmlerini de izleme şansı bulacaklar.
Atölye Tarihleri:
- 24 Nisan 2015 Cuma
- 25 Nisan 2015 Cumartesi
- 26 Nisan 2015 Pazar
- 27 Nisan 2015 Pazartesi
Yaratıcı Drama Nedir?
Eğitimde yaratıcı drama; her hangi bir konuda, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak, bir grupla ve grup üyelerinin birikimlerinden, yaşantılarından yola çıkarak canlandırmalar yapmaktır.
Okul öncesi yaşlardan başlayarak herkesin katılabildiği yaratıcı drama, yöntem ve araç olarak pek çok alanda kullanılabilmektedir. Bunlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır. Şunu söylemek mümkündür, insanın insanla etkileşimde bulunduğu her alan, yaratıcı dramanın kullanımına uygundur.
‘Çocukların Festivali: Büyüklere Yer Yok’ Filmleri
Ankara Uluslararası Film Festivali’nin, çocukları sinema ve festival ruhuyla tanıştıran bölümü ‘Çocukların Festivali: Büyüklere Yer Yok’ programında üç animasyon film yer alıyor.
Jean-Christophe Dessaint’ın yönettiği ilk uzun film olan Kargaların Günü (Le jour des corneilles), kısıtlı dünyasında zalim ve dev babasıyla yaşayan bir çocuğun, gitmek zorunda kaldığı bir kasabada tanıştığı Manon ile beraber aşkı keşfedişini anlatıyor.
Daha önce kurgu, senaryo ve yapım gibi çalıştıkları alanlarda çeşitli birçok ödüle layık görülen Sarah Clara Weber ile Stephan Schesch’in ortak yönettiği ilk uzun film olan Aydaki Adam (Der Mondmann), çocuklara özel bu seçkide yer alıyor. 2014 Reykjavik UFF’den iki ödülle dönen film, bir uydunun kuyruğuna takılıp Dünya’ya gelen Aydaki Adam’ın karşılaştığı güçlükleri anlatıyor.
Sık sık yeni teknikler denemesiyle bilinen ve neredeyse sadece masalları konu alan filmler çeken Michel Ocelot’un kısa film derlemesi Michel Ocelot’dan 5 Kısa Film (5 Courts Metrages de Michel Ocelot), çocuklara özel bu seçkide yer alan son film. Derlemeyi şekillendiren Üç Mucit, Zavallı Kamburun Efsanesi, Prens ve Mücevherler, Dans Eden Çoban, Güzel Kız ve Büyücü adlı kısa filmler, 1001 Gece Masallarından bir uyarlamadan, genç ve güzel bir kıza aşık olan çoban ile perinin mücadelesinin anlatıldığı hikayeye uzanan heyecan dolu bir yolculuğa davet ediyor herkesi.
‘ÇOCUKLARIN FESTİVALİ: BÜYÜKLERE YER YOK’ GÖSTERİM BİLGİLERİ
BÜYÜLÜ FENER KIZILAY, SALON 3
Kargaların Günü
The Day of The Crows / Jean-Christoph Dessaint /2012 / 96’
24 Nisan 2015 Cuma, saat 10:00
27 Nisan 2015 Pazartesi, saat 10:00
Aydaki Adam
The Moonman / Stephen Schesch /2012 / 95’
28 Nisan 2015 Salı, saat 10:00
Michel Ocelot’dan 5 Kısa Film
5 Short Films by Michel Ocelot / Michel Ocelot / 2013
29 Nisan 2015 Çarşamba, saat 10:00
Ankara Uluslararası Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgi için: www.filmfestankara.org.tr
www.facebook.com/ankarauff
https://twitter.com/AnkaraUFF
Gösterimler
Kızılay Büyülü Fener 425 01 00
T.G. 4576
Twitter'da AnkaraFF
HABERLER
-
35. Ankara Film Festivali’nin kazananları belli oldu!
-
35. Ankara Film Festivali’nde son iki gün
-
Ankara Film Festivali’nde yarışma heyecanı hızlandı
-
Ankara Film Festivali’nde dün: “Döngü”, “Fidan” ve “Gülizar”
-
Ankara Film Festivali’nde kısa, belgesel yarışma ve Kino 2024 heyecanı yaşandı
-
Ankara Film Festivali’nden 35. Yaşa ‘merhaba’
-
Dünyanın Filmi Ankara Film Festivali’nde!
-
Ankara Film Festivali’nin Biletleri Bugün Satışta!
-
Ankara Film Festivali’nden Kadın Yönetmenlere Özel Seçki: “Bir Kadın Filmi”
-
Ankara Film Festivali’nin 35. Yılına Özel Seçki
- Tümünü Göster