2016 yılı Onur Ödülleri sahiplerini buldu
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın, Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında verdiği “Onur Ödülleri”nin bu yılki sahipleri belli oldu. Tomris Giritlioğlu “Aziz Nesin Emek Ödülü”, Beşiktaş Kültür Merkezi “Kitle İletişim Ödülü”, Turan Erol da “Sanat Çınarı” ödülünün sahibi oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, Halkbank’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek 27. Ankara Uluslararası Film Festivali, 28 Nisan’da MEB Şura Salonu’nda yapılacak açılış gecesiyle başlayacak. 2016 yılı Onur Ödülleri, beyazperdenin tanınmış isimlerinin de hazır bulunacağı gecede sahiplerine verilecek.
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, 2016 yılı “Aziz Nesin Emek Ödülü”nün sinemaya yaptığı katkılar dolayısıyla yönetmen Tomris Giritlioğlu’na verilmesini kararlaştırdı. “Kitle İletişim Ödülü”, toplumsal iletişime yaptığı katkılar dolayısıyla Beşiktaş Kültür Merkezi’nin kurucuları Yılmaz Erdoğan ile Necati Akpınar’a giderken, “Sanat Çınarı Ödülü”, sanata yaptığı katkılardan ötürü ressam akademisyen Prof. Dr. Turan Erol’un oldu.
[caption id="attachment_4736" align="alignnone" width="300"] Tomris Giritlioğlu[/caption]
Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Felsefe bölümlerini bitiren Tomris Giritlioğlu, mezuniyeti sonrası TRT’ye girdi. İlk ödülünü, İstanbul’un değişimini konu alan “Beyoğlu” belgeseli ile Montpellier Film Festivali’nden aldı. İlk filmleri olan “Suyun Öte Yanı” ve “Yaz Yağmuru”nu, sinema anlayışı getirdiği TRT’nin yapımcılığında çekti. “Suyun Öte Yanı” 4. Ankara Uluslararası Film Festivali ve Nantes Film Festivali’nden ödüller kazandı. Ardından çektiği “80. Adım”la, İstanbul Film Festivali’nden “En İyi Yönetmen” ödülünü aldı. “Salkım Hanım’ın Taneleri” ile 12. Ankara Uluslararası Film Festivali'nden Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü, Altın Portakal Film Festivali'nden "En İyi Film" ödülünü kazandı. TRT’den emekli olduktan sonra tv dizilerine başladı. “Kurşun Yarası” tasarladığı ilk proje oldu. Birçok genç oyuncu, onun imzasını taşıyan diziler sayesinde tanındı. Günümüzün başarılı yönetmenlerinden bazıları da onun rehberliğinde yetişti.
[caption id="attachment_4737" align="alignnone" width="300"] Necati Akpınar & Yılmaz Erdoğan[/caption]
Beşiktaş Kültür Merkezi, 1980’den itibaren Levent Kırca ve Yasemin Yalçın Tiyatrosu’nda yönetici olarak görev yapan Necati Akpınar ile 1987 yılında amatör oyuncu ve yazar olarak Nöbetçi Tiyatro’da başlayan Yılmaz Erdoğan’ın, Beşiktaş’taki “Mıstık Sineması”nı tiyatro salonuna dönüştürmesiyle 1994 yılında kuruldu. Şubat 1995’te “Otogargara” ile “Perde” diyen BKM, yıllar içinde binlerce seyirciye ulaşan gösteriler sahneledi.
2000 yılında kurulan BKM Film’in ilk projesi “Vizontele” gişede rekor kırarken, 2013 yapımı “Kelebeğin Rüyası”, 86. Akademi Ödülleri’nde Türkiye’nin yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak seçildi.
“Bir Demet Tiyatro” ile tiyatro sahnesini tv ekranlarına taşıyan Beşiktaş Kültür Merkezi, BKM Mutfak ile birçok genç oyuncunun da yetişmesini sağladı.
[caption id="attachment_4738" align="alignnone" width="300"] Turan Erol[/caption]
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünü bitiren Prof. Dr. Turan Erol, mezuniyeti sonrasında farklı illerdeki okullarda resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde çalıştığı yıllarda Fransız hükümetinin bursuyla Paris’e gitti. Türkiye’ye döndükten sonra Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1963-73-87 yıllarında Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda "Türk Resmi" ve "Plastik Sanatlarda Temel Kavramlar" üzerine dersler verdi, onlarca öğrenci yetiştirdi. DTCF'de de Modern Sanat dersi okuttu. 1974 yılında doktor, 1978’de doçent oldu. Kültür Bakanlığı Plastik Sanatlar Kurulu Başkanlığını yapan Erol, 1983’ten itibaren 4 yıl süreyle Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987 yılında profesör olduktan sonra H.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi’ne atandı, 1990’da emekli oldu. Çalışmaları arasında Yaşar Kemal’in yapıtı olan Demirciler Çarşısı Cinayeti kitap kapağı da olan Erol, 1991’de Devlet Sanatçısı oldu. Yurtiçi ve yurtdışında birçok sergiye katılan Erol, birçok ödülün de sahibi oldu.
Twitter'da AnkaraFF
HABERLER
-
Ankara Film Festivali’nden 35. Yaşa ‘merhaba’
-
Dünyanın Filmi Ankara Film Festivali’nde!
-
Ankara Film Festivali’nin Biletleri Bugün Satışta!
-
Ankara Film Festivali’nden Kadın Yönetmenlere Özel Seçki: “Bir Kadın Filmi”
-
Ankara Film Festivali’nin 35. Yılına Özel Seçki
-
Ankara Film Festivali’nden François Truffaut Seçkisi
-
Ankara Film Festivali’nin Kısa Filmleri Belli Oldu!
-
Ankara Film Festivali’nde Yarışacak Belgeseller Belli Oldu!
-
Ankara Film Festivali’nin Uzun Film Yarışması Filmleri Belli Oldu!
-
Ankara Film Festivali’nin Ulusal Uzun Film Yarışması Jürisi Belli Oldu!
- Tümünü Göster