Ankara Film Festivali’nde kısa, belgesel yarışma ve Kino 2024 heyecanı yaşandı
35. Ankara Film Festivali’nin ilk üç gününde kısa ve belgesel filmlerin yarışma heyecanı yaşanırken, Berlin’den ödüllü “Shahid”in oyuncuları da festivalin konuğu olarak Ankara’daydı. Merakla beklenen Ulusal Uzun Film Yarışması gösterimleri de bugün başlıyor. Belkıs Bayrak’ın “Gülizar”, Ayçıl Yeltan’ın “Fidan” ve Erkan Tahhuşoğlu’nun “Döngü” adlı filmleri ekip katılımıyla Ankara’da ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
7 Kasım’da başlayan 35. Ankara Film Festivali’nin ilk üç gününde, kısa ve belgesel filmlerin yarışma heyecanı yaşandı. İki seçki halinde gösterilen Ulusal Kısa Film Yarışması filmleri, ekip katılımlı gösterimlerle Ankaralı izleyiciyle buluştu.
Gösterimlerin ardından yapılan söyleşide, yaratıcıları filmlerinin çıkış hikâyesini anlattı. “Kravat”ın yönetmeni Çamran Azizoğlu, filmin yaşanmış bir olaydan yola çıktığını belirtirken, “Tavuk Suyuna Çorba”nın yönetmeni Deniz Büyükkırlı, “Tavuk suyuna çorbalar diye kitaplar vardı ben küçükken ve çok sevimli hikâyelerin anlatıldığı... Ve hepsi mutlu sonla biterdi. Ama Türkiye’de şiddet gören kadınların sonu pek öyle bitmiyor. Ben de bunun bir panoramasını sunmaya çalıştım” dedi. “Günaydın Anne”nin yönetmeni Oben Yılmaz, “Aile içindeki hikâyeler hep daha kapalıdır, daha çözümsüz ve konuşulmayan hikâyelerle doludur. Mutlaka bir yarış vardır ama bu yarışın sebebi aslında kardeşlerin kendi kendine çıkarttığı bir yarış değil, anne ya da babadan alacağı takdirle, onaylanmayla ilgili start alınan bir yarıştır. Hikâye de böyle başladı” derken, “Kabuk”un yönetmeni Sema Güler, “Sadece erkek şiddeti yaşamış bir kadının post travmatik sürecini değil, aynı zamanda onun yeniden hayata tutunma sürecini anlatmaya çalıştım”, “Kaçmandan Çok Korktum”un yönetmeni F. Nur Özkaya da “Bu hikâyede self-sabotajı anlatmak istedim. İyi bir şey yapmak ya da iyi bir şeyi hissetmeyi engellemeyi… Yani aşk üzerine aslında” ifadelerini kullandı. İkinci seçkide ise, Mehveş Topçuoğlu’nun “Eko”, Mert Erez’in “Rehber”, Yakup Tekintangaç’ın “Mori”, Selin Öksüzoğlu’nun “Görüşürüz Kaplumbağa”, Ahmet Toğaç’ın “Aç Açına”, Umut Şilan Oğurlu’nun “Dilan Hakkında Konuşmalıyız” ve Adil Burak Aydın’ın “Hayaller, Umutlar ve Dönen Yunuslar” adlı filmleri ekiplerin katılımıyla gösterildi.
Belgeselciler buluştu
Ulusal Belgesel Film Yarışması gösterimlerinde de film ekipleri salondaydı. “Zamanın Kıyısında Sınav”ın yönetmeni İlkay Nişancı, yapımcısı Hakan Fıçıcı ve müziklerini yapan Türkay Nişancı, “İyi Ölüm”ün yönetmeni Hasan Ete, görüntü yönetmeni Ozan Güngör ve müzisyeni Yağız Oral, “Domates, Biber, Depresyon”un yönetmeni Aybüke Avcı ve yapımcısı Emir Melek, “Kilikya'ya Yolculuk: Fejes'in İzinde”nin yönetmenlerinden Zehra Yiğit, “Işığın Hasadı”nın yönetmeni Esin Özalp Öztürk, görüntü yönetmeni Ayaz Bilgiç, danışmanları Figen Kıyak ve Can Hergül, “Kökleri Dışarıda”nın yönetmeni Baran İsmail Ulaş ve “Oya”nın yönetmeni Sevinç Baloğlu, gösterimlerin ardından seyircilerin sorularını yanıtladılar.
“Shahid”in oyuncuları Ankara’da
Hafta sonu ayrıca, festivalin uluslararası konukları vardı. İran asıllı yönetmen Narges Shahid Kalhor’un kendisine yük olduğuna inandığı soyadı Shahid’den (şehit) kurtulmak için giriştiği süreci, onu canlandıran bir oyuncu aracılığıyla anlattığı sıradışı filmi “Shahid”in gösterimine başrol oyuncuları Baharak Abdolifard ve Nima Nazarinia katıldı. Berlin Film Festivali’nden ödüllü filmin başrolündeki Baharak Abdolifard, projeye dahil olma sürecini şu sözlerle anlattı: “Narges ille 7 yıl önce Almanya’da tanıştık ve ilk fark ettiğimiz şeylerden birisi yüzlerimizin birbirine benzediği oldu. Hatta bana, ‘Günün birinde eğer kendimle ilgili film yaparsam, beni oynayacak kişi sen olabilirsin’ demişti. Bunun üzerinden çok zaman geçti ve Korona döneminin yeni başladığı zamanlarda beni arayarak, kendisiyle ilgili bir film yapmak istediğinden bahsetti. Senaryoyu yazdıktan sonra bana da kendisini oynamamı önerdi ve ben de memnuniyetle kabul ettim.”
Ankara filmleri yarışıyor
Ulusal Uzun Film Yarışması gösterimleri yarın, Sinan Kesova’nın “Büyük Kuşatma”, Türker Süer’in “Gecenin Kıyısı” ve Murat Fıratoğlu’nun “Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri” adlı filmleriyle devam edecek.
Ankara Film Festivali’nin 2020’den beri Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ile ortaklaşa düzenlediği Ankara Filmleri Yarışması gösterimleri de yarın başlıyor. Saat 14:00’te Hüseyin Kete’nin yönettiği “Burası Son Durak: Ankara'nın Başkenti” ve Deniz Zorlu ile Eda Arısoy’un yönettiği “Çıkıştan Sonra” (2024) adlı filmler art arda gösterilirken, saat 16:30’da da Musa Ak ile Hasan Basri Özdemir’in yönettiği “Bir Orkestranın İzinde” adlı belgesel gösterilecek.
Yarının programında ayrıca, David Cronenberg’in “Kefenler” (The Shrouds) ve Mohammad Rasoulof’un “Kutsal İncirin Tohumu” (The Seed of the Sacred Fig) adlı filmleri de izlenebilir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun destekleriyle ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenecek 35. Ankara Film Festivali ile ilgili gelişmeleri festivalin sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
Twitter'da AnkaraFF
HABERLER
-
35. Ankara Film Festivali’nin kazananları belli oldu!
-
35. Ankara Film Festivali’nde son iki gün
-
Ankara Film Festivali’nde yarışma heyecanı hızlandı
-
Ankara Film Festivali’nde dün: “Döngü”, “Fidan” ve “Gülizar”
-
Ankara Film Festivali’nde kısa, belgesel yarışma ve Kino 2024 heyecanı yaşandı
-
Ankara Film Festivali’nden 35. Yaşa ‘merhaba’
-
Dünyanın Filmi Ankara Film Festivali’nde!
-
Ankara Film Festivali’nin Biletleri Bugün Satışta!
-
Ankara Film Festivali’nden Kadın Yönetmenlere Özel Seçki: “Bir Kadın Filmi”
-
Ankara Film Festivali’nin 35. Yılına Özel Seçki
- Tümünü Göster